Alicelindstrom

Tips för en finare blogg

Att ha en fin blogg är verkligen en fördel då det är designen som ger det första intrycket när man besöker en ny blogg och i många fall är designen avgörande för mig om jag besöker bloggen igen. Har personen en seriöst webbdesign där man enkelt kan läsa inlägg, navigera och en bra helhet återkommer jag gärna. I det här inlägget tänkte jag dela min mig av några tips för en "finare blogg". Vad som är fint är såklart olika från person till person och jag har till stor del utgått från mina åsikter samt de större bloggarnas stilar, då det verkar locka.

  

Enkel navigering

Enkel och snygg navigering är smidigt. Du vill att dina läsare ska klicka runt i dina olika kategorier och arkiv och på så sätt fastna för dina inlägg. En sidomeny är inget måste, jag tycker att en horisontell funkar minst lika bra om man har med det viktigaste.

 

Enkelt och stilrent

Är din favoritfärg limegrön behöver du kanske inte ha den färgen på texten. Tänk enkelt och lyft fram det du vill i din blogg. Jag vill ha fokus på bilder och text, men mest bilderna. Därför har jag hyfsat stora bilder men en enkel bakgrund som passar bra till det mesta. Hade jag haft en bild jag själv fotat som bakgrund hade det förstört intrycket av bilderna i inlägget.

 

Återkommande färger

Visst, färger är fint men att blanda alla dina 7 olika favoritfärger kan bli aningen rörigt. Välj istället ut några få som du utgår ifrån. Jag har ofta kring två neutrala som jag använder som bakgrund och en "färg" som används på speciella ställen. Att göra en color board/color palette/färgschema är ett stort tips som underlättar väldigt mycket. Väljer du ut de färger du vill utgå ifrån i början blir det lättare senare när du ska koda.

 
 
Såhär ser mitt nuvarande färgschema ut. Min design går i grått med blå detaljer. Färgen längst till vänster återfinns på text och i footern längst ner. Färg 2 är wrappern. Den blå finns på länkar och detaljer. Färg 4 är bakgrunden och färg 5 finns i menyn.

 

Texten och typsnitt

En blogg utgörs till stor del av text och det är väldigt viktigt att den är lättläst. Jag vet inte hur många gånger jag hamnat på bloggar där texten är jättelite, superstor eller en färg som är snarlik som dens bakgrund. Det är aningen jobbigt att läsa om man varje gång måste zooma in eller ut. Att välja ett lättläst typsnitt är också smart. Använd av kring två typsnitt i din blogg. Kanske en i inläggen och en på rubriker. Detsamma gäller header, blanda inte 7 olika typsnitt utan håll dig kring två.

 

Mobilanpassa din blogg

Att ha en responsiv webbdesign är väldigt bra, för då kommer din blogg att vara fin och läsbar i vilken device dina läsare än använder. Nu för tiden läser vi inte bara bloggar från datorer, utan även från surfplattor och mobiler. Jag gjorde nyligen ett inlägg på hur man gör samt mina bästa tips, LÄNK.

 

Tänk återkommande

Återkommande bredd på bilden, återkommande färger, återkommande typsnitt, återkommande avstånd. Allt blir med enhetligt och smälter ihop om saker och ting återkommer. Det blir som en röd tråd och betydligt behagligare gör ögat att kolla på.

 

Låt designen berätta vad du bloggar om

Det första man ser när man kommer in på en blogg är headern så varför inte låta den visa vad du bloggar om och vem du är. Driver du en mat eller bakblogg kanske en bild på mat eller dig i köket är passande. Bloggar du om hästar så är en bild på dig på en hästrygg ett bra tips. Jag som driver en personlig/vardagsblogg tänker att då den handlar om mig är en bild på mig aningen passande att ha som header. 

 

Behöver du lite hjälp med din design? jag gör designer till andra och mer info om det hittar du här.


Linna

Bra tips!


blogg: http://lru.blogg.se
Netti Starby

Jättebra tips verkligen :-D Kramis


blogg: http://nettistarby.blogg.se/
Amanda

Superbra inlägg!


blogg: http://nouw.com/amandaisabellaa
Miss Baby Peaches

Superbra tips! Jag har många gånger funderat över min blogg och nu när jag läser detta kanske man ska göra en inlägg och be om lite feedback!


blogg: http://babypeaches.blogg.se/
Jennifer

Jätte bra punkter :D


blogg: http://missjennifer.se
Pauline Hurtig

jättebra tips!


blogg: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/
Emilia Sjödin

Bra tips! Superfin header du har förresten :)


blogg: http://emiliasjodin.blogg.se/
Linnea Kinis

bra tips! :D


blogg: http://linneakinis.blogg.se/
Emelie Andersson

Så bra tips :)


blogg: http://nouw.com/emelieanderssoon
Maria Linnea

Vilket bra inlägg! Själv gillar jag enkla bloggar, med något färgtema! :) Kommer ihåg för kanske 8 år sedan när de flesta bloggar hade färger hit och dit, haha.


blogg: http://mariaslinnea.blogg.se
Julia Fältén

Så himla bra tips!! Ska verkligen ta åt mig av dom!


blogg: http://nouw.com/juliafalten
Carro

Härliga tips! :)


blogg: http://nouw.com/carroat
Matilda Berlin

Men åhh! Verkligen sååå himla bra tips! Kram finaste du <33


blogg: http://matildaberlin.se
Angelica Wåhlin

Så himla bra tips, som vanligt! :)


blogg: http://angelicawahlin.se/
Beatrice Jakobsson - Fotograf

Såååå bra tips för en finare blogg! :)


blogg: http://beattriicee.blogg.se/
Annika

Bra tips. Hoppas att du också har fint väder som jag idag.


blogg: http://ladyochlufsen.blogg.seVälkommen till min blogg! Jag heter Alice, är 22 år (född 1998), bor i Norrland och jag har sedan 2011 drivit den här bloggen där jag skriver om mitt liv som innebär vardag, bilder, tankar, tips, kläder, skönhet, resor och mycket mer. Är du nyfiken på att veta mer om du mig kan du läsa mer om lilla jag HÄR.


För kontakt, samarbete eller liknande nås jag på blogg.alicelindstrom@hotmail.com

follow me @alicelindstroombloglovin