Alicelindstrom

Gymnasiearbete

Vissa av er kanske ryser till av rubriken medan andra inte. Gymnasiearbetet är en en obligatorisk kurs under gymnasiet som det krävs att man ska få godkänt i (betyget E, går inte heller att få högre än E) för att få ta en gymnasieexamen. Det är en uppgift/kurs på 100 poäng, vilket är att man arbetar tre timmar i veckan med sitt projekt (skolorna lägger upp det olika). För precis ett år sedan kämpade jag med att planera mitt projekt och skulle försöka få ner det på ett papper att lämna in och få godkänt till min handledare. Jag vet att många av mina läsare går i trean och är i fullgång med sina projekt, därför kändes det här inlägget extra lägligt nu då jag fått lite frågor.
 
Jag gick teknik med inriktningen information- och medieteknik på gymnasiet och valde att göra en app som mitt gymnasiearbete. Varför blev det just en app? Jag gillar att koda i html och css och har gjort det i bloggen sedan 2011 och det är den kurs (webbutveckling) som är min favorit. Jag kände direkt att det var det jag ville göra när jag kom på det! Sen behövde jag fylla min app med något och att baka på skoltid kändes väldigt lockande.
 
Jag tror aldrig att jag har visat upp det i min blogg men här är det, min lilla bebis.
 
Här kommer mina 9 bästa tips som jag önskade att jag hade läst för ett år sedan:
Planera.
Det är verkligen A och O. Ingen vill stress skriva ihop rapporten sista veckan. Jag la in en hel del marginal och blev klar med mitt projekt några veckor innan sista inlämningsdag. Det gav mig tid att finslipa och fokusera på andra ämnen sådär sista veckorna i gymnasiet.

Gör en tidsplan.
Jag gjorde en där man såg en översikt över varje vecka och olika färger representerade vad jag skulle jobba med. Jag fyllde in deadlines och kunde enkelt se när jag bör vara klar med något. Ligger du efter, jobba i kapp på direkten annars blir du bara ännu mer efter i slutet.
 
Färger är alltid fint. En fin grej att ta med i slutet av rapporten också, man får lite tjockare rapport vilket är coolt.
 
Välj inte ett för stort projekt.
Du får bara F eller E på uppgiften. Har ni som krav på x antal sidor, skriv inte 37 fler. Tänk realistiskt och välj något som du verkligen tror du kommer bli klar med i tid. Många i min klass gjorde spel (jag lovar, vi var 3 som inte gjorde det) och dom hade planerat många coola effekter. Dock fick de flesta nöja sig med att man kunde förflytta gubben eller rymdskeppet, mer hann dom inte med. (vilket inte är nedvärderande då det är själva rapporten som är grejen).

Jobbar du bättre i grupp? Hitta ett gäng kompisar.
Jag jobbar bäst själv, speciellt stora projekt då det brukar fungera bäst för mig. Är den en som behöver pepp från andra så är det perfekt att jobba med någon/några andra.

Välj en bra frågeställning.
Hela projektet ska bygga på en frågeställning som du sedan ska besvara i din rapport. Välj då inte en ja eller nej fråga. "Går det att äta glass med gaffel" svar: JA. Det är bra om det går att motivera och utveckla lite mer. Fråga din handledare om tips, you have a handledare for a reason.

Välj något som intresserar dig.
Du kommer att spendera 100 timmar med ditt projekt, lika bra att du väljer något som intresserar dig.

Se till att spara och backupa ditt projekt.
Jag sparade allt på drive, vilket gjorde det lättare för mig att arbeta från olika datorer. Jag kodade, skrev och redigerade i min privata Mac och då och då använde jag min skoldator de dagar jag inte tog med min egna. Då är det ju bra att man kommer åt allt.

Ta vara på tiden.
Att du ska lämna in rapporten i maj kan kännas som en evighet och att ta det lite lugnt i början kan kännas lockande. MEN du får 100 timmar av en enkel anledning, det tar närmare 100 timmar (om du vill göra något riktigt). 
 
Dokumentera längst tidens gång.
Jag skulle aldrig kunna komma ihåg allt om jag inte gjorde små anteckningar under projektets gång. Saker som gått fel, tillvägagångssätt osv skrev jag ner som stödord på rätt plats i en rapportmall. Det gjorde allt såå mycket enklare sen när jag skulle skriva ihop rapporten. Att ta bilder är smart (beroende på vad du gör för projekt). Jag screenade bilder för att se hur jag utvecklade appen (där uppe ser ni sista bilden) vilket var perfekt att ha med i mitt bildspel till redovisningen och rapporten.

Linnea Fällman

Gud vad ambitiöst av dig att bygga en app!! Önskar jag hade fått chansen att göra ett sånt roligt gymnasiearbete... På ekonomi som jag gick var vi tvungna att skriva en låååååång uppsats istället :/


blogg: http://nouw.com/linneafallman
Sara

Låter som ett kul skolarbete! Och vilken bra idé du hittat på att jobba med :)


blogg: http://saraemilias.for.me
Frida G Svensson

men alltså gud vad impad jag blir av dig kvinna!


blogg: http://www.fridagsvensson.se
emelie

gud vilket jobb. Vad roligt och vad ambitiös du är!!


blogg: http://nouw.com/emelieastemo
Bella

Så rolig idé!


blogg: http://nouw.com/bellss
Ida

Låter otroligt spännande! :) Så himla duktig!


blogg: http://iidajohansson.se
FeliciaO - Everyday /Fashion / Modeling

Vad roligt och vilken bra idé :)


blogg: http://feliciao.se/
Celine

Jättebra tips! Jag hade faktiskt min portfolio som jag sökte till universiteten med som gymnasiearbete, sparade en massa tid på det då :D


blogg: http://celinelf.blogg.se/
Linnea Kinis

superbra inlägg :) kul idé du hade!


blogg: http://linneakinis.blogg.se/
Netti Starby

Men oj vad spännande! :-D Kramis


blogg: http://nettistarby.blogg.se/
Sara Ekman

kul!! :)


blogg: http://aamaziing.se/
My

Åh vad roligt! Själv skrev jag och två kompisar en rapport på över 50 sidor tror jag hehe.. Vi jämförde rid och travhästars skador, var väldigt intressant :D


blogg: http://monkiapa.blogg.se/
Linda

Åh, så härligt!


blogg: http://lindaviktoria.se
Erica

Kul gymnasiearbete ju! :D Ser ut som den blev jättebra! Känns som det förändrats en del sen jag gick (2012). Läste natur men hade löpning som mitt arbete, skrev om min utveckling och dokumenterade det. Kändes inte alls seriöst men lyckades få vg haha!


blogg: http://lifebyerica.se
A M

Vilket grymt upplägg! Du verkar verkligen kunna din grej!
sv: visst är den!!!


blogg: http://nouw.com/alicemalmstrom
Matilda Berlin

Men åhh vilket roligt gymnasiearbete! Önskar att jag hade gjort något så roligt =) Kram <3


blogg: http://matildaberlin.se
Pauline Hurtig

åh vad kul! bra tips!


blogg: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/
Felicia

Grymt att du gjorde en app. Jag gick aldrig mitt tredje år så gjorde aldrig ett gymnasie-arbete. Pluggade upp ämnen på komvux senare och då fanns inte en sådan kurs tror jag.


blogg: http://frokentv.se
Mie Evnice

Riktigt bra tips! Mitt gymnasiearbete var en bakbok och vi gjorde misstaget att inte göra en tidsplan så i slutet blev vi väldigt stressade men det gick bra ändå haha!


blogg: http://mieevnice.blo.gg/
Denise

Men wow så fint!! Och blir riktigt imponerad över din tidsplan, grymt ju! Kanoninlägg :)


blogg: http://hundlivet.seVälkommen till min blogg! Jag heter Alice, är 22 år (född 1998), bor i Norrland och jag har sedan 2011 drivit den här bloggen där jag skriver om mitt liv som innebär vardag, bilder, tankar, tips, kläder, skönhet, resor och mycket mer. Är du nyfiken på att veta mer om du mig kan du läsa mer om lilla jag HÄR.


För kontakt, samarbete eller liknande nås jag på blogg.alicelindstrom@hotmail.com

follow me @alicelindstroombloglovin